The great 90-tal

 

SVD berättar om 90talet.

Men nittiotalet är ju mycket bättre än skit som Ronny och Ragge. 90 talet var det stora informationsårtiondet. PC’n fick sin genombrott hos privatpersoner, Internet kommer in i bilden och världen blev inte den samma efter denna bokstavliga revolutionen, ingen fluga här inte. Även spelkonsolsmarknaden exploderade från nes till alla möjliga 16-bitar och uppåt.

På 90talet såg man även MTV’s uppgång och fall. Från att i början av 90talet vara inovativt och kkreativ musikkanal där all sorts musik fick rum och där Beavis and Buthead blandades med underbara animationer och kortfilmer till att bli en supertråkigt frågetecken.

Grunge exploderar i Seatle och musiken i början av 90-talet blir hård och smutsig. Rocken lever mer än någonsin. Rap och hip hop får sitt sound och stora genombrott, Dr-Dre The Cronic kommer att för evigt ändra hur rap ska låta.

Animeringar kommer på bioduken. Dataanimationen har blivit så pass bra att den förtrollar oss i Terminator 2 och Toy stories blir den första dataanimerade filmen och som startar en helt ny typ av film.

Tv’n ändras då kabeltvn förvisar SVT till stenåldern och får oss att inser hur otroligt insnöade vi har varit och hur usel produktion vi tvingats att titta på och skanallöst nog tvingas betala för.

Mobiltelefonen kom in i bilden ordentligt för första gången. Först kom alla dessa personsökare i glada färger men dessa slängdes snabbare än snabbast då mobilen blev billigare och bättre. Hur mycket enklare har inte mobilen gjort vardagen.

DVD börjar titta fram i bilden fast det ska ta ett miieniumskifte innan den riktigt begraver vhs för evigt.

Dataspelen upplever en revolution genom spelet Wolfenstein 3D. Detta var det absolut första shoot em up spelen där man rörde sig i ett 3D rum och sköt fulringar som kom runt hörnet. Även om allt bestod av platta bilder så var det nog ingen som då insåg att man öppnade upp en dörr till en helt ny fri 3D dataspelsvärld.

Man kan enkelt sumera 90-talet till att vara informationssamhällets årtionde. Den elektroniska revolutionen som med e-post dödade posten som vi minns den.

Detta inlägg publicerades i gott å blandat och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s