The ninth gate (1999)

the-9th-gate-16

Detta är Roman Polanskis  filmatisering av Arturo Pérez-Revertes roman Dumasklubben. Men det finns knappt någon likhet mellan filmen och boken. Polanski har tagit ur en liten den av boken som har flera parallella historier.

Första gången jag såg den gillade jag den starkt. Sen läste jag boken och blev störd av Polanskis version som är en helt annan historia. Men i och med att jag läst mer gällande Luciferism och tantra så har ett helt annat ljus fallit på filmen då jag åter såg den igen.

Vad Polanski har gjort är en gnostisk Luciferiansk trantrisk grimoire och jag älskar verkligen den. Hela filmen har sin släktskap genom sin sybolik med dom gamla alkemiska träsnitten.

Det som är speciellt är att Lucifer här är kvinnlig och kopplas även samman med Babalon som rider det stora odjuret. En mycket bra film med en djup ockult insikt som man sällan ser i filmer. Året som den kom ut 1999, knappast en slump med tanke på andra år då viktiga saker skett som 1888 och 1777. Boken som jagas i filmen är ju också utgiven 1666. 🙂

nlc-banner12

Detta inlägg publicerades i film och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The ninth gate (1999)

  1. Annika skriver:

    Framför allt så driver man inte med det ockulta, utan ger det en allvarlig mening för folk att tänka igenom, att man inte leker med den vänstra handens väg utan man ska veta vad man pysslar med. Att det är lika allvarligt som vilken annan metodik som helst och är man inte en sann utövare hittar man inte fram.

  2. admin skriver:

    Precis. Och framför allt visar man att det inte handlar om någon form av satanism a la hårdrock. Tyvärr förvansklar många västerlänningar det budskap som ges. Bara för att den mörka gudinnan är svart innebär inte att hon hon är ond. Ondska finns bara i människans okunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s