Materiell eller transcendental LHP

pentagram

När man ofta pratar om grupper inom den vänstra handens väg (LHP) har man en tendens att dra alla över en kant men detta är enligt mitt eget tycke ett stort misstag. Det vore som att dra alla kristna över kant och bunta ihop dom med sekter som Livets ord. Dom grupperingar som ofta syns och hörs mest av dem grupper som kallar sig LHP kan man säga tillhöra en materiell inriktning av vägen. Man riktar sig mer mot egot, det lägre jaget och dess lustar och behov. Men det finns grupper som ser bortom det materiella jaget och skådar något djupare som överskriver tid och rum. Man har en mer samhörighet till Crowleys ”do what thou wilt” där ordet ”thou” inte syftar på ens små önskemål utan riktar sig på det som man kallar för psyke eller själ. Det stora arbetet inom den transcendentala LHP är att uttrycka psykets vilja. Genom att låta ett flöde uppstå mellan det subjektiva universumet med psyket i dess centrum till den objektiva universum som våra kroppar lever i stärks detta psyke då det kan påverka det yttre. Här finner man den stora skillnaden mellan LHP och RHP. Medan LHP anser att vårt psyke är den sanna svarta flamman vars existens inte är av denna värld (den objektiva världen) anser RHP grupper att vårt psyke är en del av det objektiva universum och strävar att förenas med det. Det man inom kristendomen kallar för syndafallet är egentligen en gåva från mörkrets furste (om man vill använda den typen av symbolik).

För en mer fördjupning i ämnet läs ”The left hand path” av Tapio Kotkavuori.

Detta inlägg publicerades i magick, ockultism, religion och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Materiell eller transcendental LHP

 1. Aquilo Acendi skriver:

  Väl rutet!

 2. Sincerus Renatus skriver:

  Intressanta kommentarer. Är det någon grupp i Sverige som ägnar sig åt ”transcendental LHP”?

  En liten rättelse. RHP söker inte förening endast med den objektiva världen, utan med Alltet. Fast egentligen tycker jag att RHP och LHP är förlegade begrepp. Alla goda esoteriska skolor har drag av båda, i alla fall i västvärlden.

  Ta gärna en titt på min blogg här: http://gyllenegryningen.blogspot.com/2009/02/den-mellersta-pelarens-vag.html

  Hermeticismen hör exempelvis mer samman med LHP tantra, för att finna en motsvarighet i öst, i alla fall i sina högre mysterier.

  In Licht, Leben und Liebe
  S.R.

  • admin skriver:

   Du misstänker att alltet och det objektiva universum är samma sida av myntet. Nej det finns inga grupp i Sverige vad jag vet. Dragon Rouge skulle jag nog inte kalla för transcendental.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s