Kunskap och insikt i norrön tradition – Catharina Raudvere

Den här boken är mycket intressant och väckte verkligen mitt intresse för Sejd och Runa (rista). Den ger en helt annan bild än den man vanligen matas med när det gäller den förkristna religionen i Skandinavien.

Framför allt så var traditioner och utövande väldigt lokalt. Man kan inte säga att det fanns en generell ”religion” i dess innebörd. Det som också påpekas är att bara för att dom olika sagorna och Eddorna berättar om mångkunniga, völvor och sejdutövare som kvinnor så ska man inte ta det för ordagrant. Vad många verkar missa att alla dessa sagor och eddor är nedtecknade utav kristna nedtecknare.

Detta innebär ett annat synsätt och en annan agenda. Man kan få en fingervisning men man måste även ta med i bilden vilka det är som berättar. I en rättegång måste man ju alltid bergrunda vilka vittnena är och om dom har något att vinna av det dom berättar. Detta ska man även ta i beaktande då det gäller den råa sexuella tonen som man kan finna bland intrigen runt trolldomen och mångkunniga. Precis som senare under medeltiden så fick djävulen en sexuell dragningskraft som ansågs negativ.

En annan sak som fått eggat min fantasi är Runa (mysterier) och runor. Dessa runor ansågs ha kraft och användes i ritual och att rista. Jag trodde det var en efterkonstruktion av människor som ville tolka in sina egna fantasier i verkligheten men så är icke fallet. Det som slagit mig annars då jag läste den här boken är hur nära norröntraditionen och sejd står den vänstra handens väg. Utanförskapet, synen på gott och ont.

Dragningen till troll och jättar som man kan dra liknelser till grekernas titaner. Det är urkrafter utanför normen, utanför tiden och rummet. Även Odin får en helt annan bild av denna boken. Han är själv en del av ordningens värld men lika stor del av kaos och demonisk kraft. Odin var en mästare i sejd men det var Freja som lärde honom det. Freja har också sitt ursprung ur kaoskrafterna.

Detta är en bok klart värd att läsa även om den är allt annat än enkel att läsa i sin akademiska ton som trotts allt ger den en tyngd.

http://www.bokus.com/bok/9789189116368/kunskap-och-insikt-i-norron-tadition/

Detta inlägg publicerades i böcker, gott å blandat, ockultism, religion och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s