Mörkläggning om Torskmasken?

I morse läste jag i DN om något som heter Torskmask. Den finns i fisk framförallt i södra delarna av Sverige. Man finner denna mask i rå eller inte tillräckligt tillred fisk.

Människan som fått masken i sig drabbas av diarré, magsmärtor och illamående. Masken kan även bege sig vidare från magsäcken till gud vet vart i kroppen.

Varför har det varit så totalt tyst om detta undrar jag. Är det fiskenäringen som haft en mörkläggning på bekostnad på människors hälsa för att man är rädd att konsumtionen av fisk kommer att minska?

Själv kommer jag bli mer restriktiv av min konsumtion av fisk.

DN SVD EKOT

Detta inlägg publicerades i mat, politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Mörkläggning om Torskmasken?

 1. Sofie Mellegård skriver:

  Ja, helt enig – jag tycker folk kan sluta äta fisk så slipper vi oroa oss för hälsan + att fåglarna och djuren får något att äta. Vi klagar på lite mask medan forskare spår att matfisken försvinner 2050 – och var försvinner inte då…..jo alla sälar och fåglar osv. Är maskar något att diskutera i det stora hela. Intervjuen avslutas – skjuta sälarna! Jag reagerar på att detta alltid är utvägen för människan – skjut allt som inte är i vår favör. Skjut alla vilda djur och gärna skarven och gärna sälarna. Då får vi vår maskfria fisk!

  Har gett upp mänsligheten.

  • JK skriver:

   Fisk är bra men om man inte kommer ut med vad man ska göra vid matlagning och tänka på generellt.
   Sen är det på tok för lite grön fisk ute i butikerna. Förr sköt man allt som hotade människans jakt. Tänk att man fortfarande gör det denna dag 2011. Skrämmande.

  • Indicator skriver:

   80% av den fisk som trålas upp går inte till matfisk. Istället mals den ner till fiskmjöl, och används av djurfoderindustrin.

   Ett användningsområde man uppfann då de enorma fångsterna av småfisk i trålen inte går att avyttra på annat sätt.

   Vill vi ha ett hållbart fiske, skulle vi förbjuda trålning, och återgå till kustnära nätfiske. De fiskarna (yrkesgruppen) försörjer sig idag genom att röka och sälja norsk fisk till turister.

   För att inte tala om vad trålningen gör med havsbotten. Den ser numera ut som en plöjd åker.

 2. Victor skriver:

  Fisk är jättegott och nyttigt, så ät fisk. Men köp aldrig svensk fisk. Sverige har begärt och konstigt nog fått tillstånd att till konsumenter sälja fisk som betraktas som giftig och som är förbjuden i andra EU-länder. Så köp, men köp inte svenskt, och framför allt aldrig fisk från Östersjön.

  • Nisse skriver:

   Är det bättre med norsk odlad lax som inte har något omega tre kvar, den håller dessutom på att ta ihjäl all vildlax i norge på grund av alla sjukdommar de som, rymmer har. de måste pumpa den full av antibiotika för att den ska leva.
   Eller kanske hajmal som måste tvättas i klorin för att få bort dysmaken i köttet, lägg där till alla sjukdommar den har och sprider.

   Eller all annan fisk som fraktas flera varv runt jorden för att beredas och sedan frakas vidare till sverige för att säljas

 3. Annika skriver:

  man ska iaf vara försiktig med att äta t ex sushi
  och här ska det inte skjutas några djur för att människan ska få mat eller bara för att det är kul att jaga

 4. Sören skriver:

  Laga fisksoppa på fiskbuljong och grönsaker så mår du bättre. Häll efter det att soppan kokat färdigt lite linfröolja och har allt du behöver i näring och lite till. Dessutom är färsk fisk alltför dyr.
  God middag.

 5. Sofie Mellegård skriver:

  Om man oroar sej för lite mask i maten kan man gå in på Isabella Løvins sida på FB och kolla vad som händer i de stora haven! EU´s förkastliga fiskepolitik med subventionering av den Spanska fiskar-armadan. De ränsar rent i haven. Man ska vara fullt medveten om at när man äter fisk som man inte vet var den kommer från (som tex fiskbuljong) så är man mest troligt med på en utrotning som kommer att leda til en ännu större utrotning – dvs. en massutrotning som vi inte har känt till sedan dinosaurerna dog. Vad händer då – jo, mindre upptag av koldioxid i havet bidrar till ökad temperatur och hej vips har vi inga hus kvar för de blåste bort – och förresten har vi inte något att äta – för allt har ju dött ut….

  Allt kan gå fortare än vi tror…

 6. Erik Östholm skriver:

  Jag inser varför svärmor insisterar på att fisken ska rensas omedelbart efter fångst. Kunskapen om hur mat ska hanteras, och varför verkar behöva återuppväckas.
  – Man äter inte rå kyckling
  – Man låter inte matvaror ligga i 37 plusgrader flera dygn i sträck och hoppas det är ätbara. Inte ens groddar från Tyskland.
  – Man rensar fisken direkt efter fångst så eventuella parasiter inte tar sig från inälvorna in i köttet.

  Det blir torsk från nordnorge imorgon, men den har varit fryst.
  Bra mat!
  /Erik

 7. JK skriver:

  Tack för alla intressanta kommentarer. Försöker själv äta grönmärkt fisk då jag köper fisk men det är inte lätt. Allt för lite ute i butikerna. Priset avskräcker säkert.

  Utrotning är en svår fråga. Folk är allt för okunnig om vilken fisk som det gäller. Rödspätta till exempel ser man ofta i butiken men den är på väg att dö ut tyvärr.

  Kan det vara så att på grund av att fisken döljs i havsdjupet ser folk inte problemet än om typ fåglar skulle försvinna.

 8. Micke skriver:

  Okej nu alla natur-romantiker (Sofie Mellegård) nu har även havet smittats av en parasit, en mask som kan äventyra stora delar av det husbevovs nära kustfisket.
  På land har vi drabbats av dvärbandmasken som är ett lika stort hot som den i havet.
  Frågan man bör ställa sig är vill va ha det på detta sätt.?
  Vad blir nästa mask/parasit måntro?

  Kaffelatte masken som smyger sig på inte ont ananade fikasugna statsflanörer..?

  //Mikke

 9. Sofie Mellegård skriver:

  Har inte varit inne här på en stund – säkert inge som läser detta. Micke, det är inte masken som är ett hot. Det är mänskligheten. En fråga till dej är om du följer med på fiskepolitik? Vet du vad som händer? Bandmask har inget med detta att göra – den har förövrigt säkert funnits hela tiden bara att forskare inte vetat om det. Ju mer man vet ju mer har man ont av det. Ingen naturromantiker men har dykt världen över och sett hur havet ser ut. Dyker du eller går du bara på cafe:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s