2000-talet

Efter en vår med Nittileaks har jag funderat lite vad som har definierat 2000-talet, det vill säga 00-09.

Efter att spånat lite märker jag själv vad som intresserar mig mest och det är data och internet. Det är inom tekniken som man har märkt dom stora stegen.

Millenniebuggen passerade omärkt och allt rullade på som vanligt.

I början av 2000-talet tog DVD-spelaren in sig ordentligt i våra vardagsrum. Även om DVD fanns 90-talet var det först på 2000-talet som den fick fotfäste. När väl priserna sjönk gick det snabbt utåt för den förlegade analoga VHS’en.

I och med att dvd’n kom in i bilden följde även det digitala ljudet med och hemmabiosystemet. Alla skulle ha ett 5.1 system med högtalare överallt.

Sen började platt-tvn sakta men säkert komma in. Först plasma sedan LCD. Tv-skärmen växte i och med att bakdelen försvann. Inte längre behövde en stor tv väga nästan 100kg.

Även våra mobiltelefoner blev allt mindre och fick tillslut även färgskärm och allt mer avancerade funktioner.

Fotografin var något som genomgick en revolution. Digitalkameran gjorde sitt intåg i vår vardag. Dom första var rätt plastiga och dålig upplösning men sakta men säkert blev dom allt bättre. Även minneskorten blev allt större. Alla fotoframkallnings ställen fick en dödsstöt i och med att folk tittade på sina bilder på skärmen eller skrev ut sina bilder själv på sina färgskrivare.

Även om USB-minnet även det kom på 90-talet var det först på 2000-talet som det verkligen börja sälja. Först var det runt 256mb och kostade rätt mycket men med åren sjönk priset som en sten samtidigt som kapaciteten sköt i höjden.

I och med det digitala medierna tagit fart kom nu MP3-spelaren. Även om MP3 tekniken även den har sina rötter i 90-talet var det i och med att flashminnet ökade i storlek som det blev lättare att lyssna på musik digitalt. Nu steg ägen Napster in på internet-arenan och tog världen med storm. Ingen på skivbolagen fattade vad fildelning var men den spred sig som en löpeld.

Det skulle ta tio år för dessa dinosaurier att komma någon vart.

Efter man lyckats stoppa Napster kom det några år senare en svensk uppstickare på fildelarhimlen, Pirate bay. Nu när bredbanden var snabba blev det poppis att tanka upp och ned filmer. Även här tog det fyr bland filmbolagen som istället för att se vad man själv missat gick ut för att hugga huvuden av folk. Might is right.

Spotify tog musiklyssnandet till en nytt område. Nu streamade man musiken istället för att ladda ned en fil eller än värre, köpte en förlegad CD. I och med smart phones tog steget in i våra fickor förvandlades telefonen till en musikspelare med en gigantiskt musikkatalog.

Google som även dom dök upp på slutet av 90-talet blev totalt dominerande på 2000-talet när det gäller sökmotorer. Man blev så stora att man nu pratade om att man googlade något eller någon.

Motorer som Webcrawler, Alta vista, Lycos, Yahoo fick leva i skuggan eller sakta dö bortglömda.

Även den dominerande webläsaren Netscape fick stryk av den snabbt växande Explorer. Sen dök även Firefox upp. Netscape gick i graven i mitten på 2000-talet och det är få som minns hur dominerande dom faktiskt var med läsare och e-postklient.

Internet community var ingen nyhet heller. Vi som hade internet tidigt på 90-talet hade chattat och varit med i flera olika nationella communitys. Det som Facebook gjorde var att ta det hela till en internationell arena och få med företag etc… Dom nationella communitys fick flera stryka på foten efter att deras medlemmar försvunnit.

I Facebook’s kölvatten dök även Twitter upp och som egentligen har en vettigare användingsområden så som att sprida nyheter och skeenden likt ringar på vattnet.

I mitten på 2000-talet dök ett nytt format upp på filmfronten. I och med allt bättre upplösning på dom platta tv-apparaterna kom Blu ray och HD DVD. I bräschen fanns två olika spelkonsol, Xbox 386 med HD DVD och PS3 med Blu ray. Efter något års kamp gick Blu ray segrande ur en fighten och kvar blev bara Blu ray.

Den analoga tvn gick i graven och nu var det digitaltv som gällde. Digitalboxen kom fram där man kunde spela in tv-program enkelt och lätt. Tyvärr vågade man inte förenkla överföring av filerna till en dator eller externt minne.

Filmer som kommer att associeras med 2000-talet är Sagan om ringen triologierna. Harry Potter filmerna och slutet på Star wars. Med andra ord var det stora inom film blev långa filmserier.

På tv tog dokusåpan över. Allt från Robinson, Baren och Big brother avlade fram B-kändisar vars största bedrifter vara att ha sex i tv och åka runt på krogturer och göra bort sig.

Något annat som rullade upp på internetfronten var internetpoker. Den exploderade på 2000-talet och alla trodde dom kunde bli pokermiljonärer. Det blommade upp pokersidor överallt. På tv såg man poker-vm och Texas hold em var spelet att spela.

Ordet spelberoende kom på modet.

Ett annat onlinespel tog spelvärlden med storm, World of warcraft. Onlinespel växte till en enorm marknad.

Thailand exploderade som Svenskarnas semesterparadis trotts tsunamin som slog till och dödade över 200.000 människor inklusive ett stort antal Svenskar. Detta skrämde inte oss utan verkade stärka banden mellan våra länder.

Politiskt Tog socialistiska eran slut och en ny borglig tog vid som tog oss så gott som helskinnade genom en djup ekonomisk depression.

I USA tog Bush-administrationen över innan 9/11 skedde som skakade om en hel värld. Terrorism fick en ny form. Al qaida och Usama Bin Ladin var världens nya hatobjekt.

Usama misslyckade förinta USA och Bush lyckades förstöra demokratin i USA med sin Patriot act. Tortyr blev lagligt och ett nytt krig mot Irak blommade upp under falska påståenden att Irak skulle haft massförstörelsevapen. Busch tog mer Amerikanska liv än Usama och dödssiffran fortsätter öka även denna dag.

Detta inlägg publicerades i dataspel, gott å blandat, nyheter, politik, teknik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till 2000-talet

  1. Annika skriver:

    e-boken, läsplatta och ljudbok för hörande var också något som blev mer aktuellt

  2. Sofie skriver:

    Inte illa, en ganska bra sammanfattning på de första 10 åren av det nya milleniet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s