Teori inte det samma som en konstant

Det har varit roligt att se dom olika reaktionerna som påståendet att man man fått partiklar att färdas snabbare än ljusets hastighet har gett.

Många är skeptiska och vissa kallar påståendet som ren humbug.

Varför denna upprördhet? Vad är det som får folk att reagera på detta sätt?

Ljuset hastighet som en absolut konstant är en av grundera i Einsteins speciella relativitetsteori. Slår man bort en hörnsten faller hela huset snabbt efteråt.

Relativitetsteorin har under det senaste århundradet gått från att varit en teori till en något absolut som man inte kan ifrågasätta.

Att påstå att materia kan färdas snabbare än ljuset skulle bana vägen för ett paradigmskifte. Dessa skiften har historiskt sett alltid varit omdiskuterade och ifrågasatta då dom skett.

Kanske är detta vi ser nu? För en teori i vetenskapsfilosofi är inte något som är konstant. Det är ett påstående som man försöker bekräfta eller falsifiera. Hur ska man kunna göra detta om teorin inte går att ifrågasättas?

Nu har jag inte kunskapen och eller all fakta kring det som skett i CERN men jag kan alltid reflektera över människors reaktioner och hur man hanterar ”teorier”

Vetenskap är inte en dogmatisk stagnerad tro utan en evig rörelse framåt mot nya mysterier.

SVD REUTERS

Detta inlägg publicerades i nyheter och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Teori inte det samma som en konstant

  1. Annika skriver:

    När några rådande bestämmer hur det ska vara så är det så, fan ta den som ifrågasätter. Det gäller många olika teorier inom vetenskapen oavsett om det gäller materias hastighet eller vart Birka ligger

  2. Jan Bergström skriver:

    Numera vet ju alla insatta att Birka (dom med Ansgar) låg på Gotland. Vetenskapen går framåt hela tiden. När jag var barn trodde inte många på kontinentalrörelserna t ex fast minsta unge på en jordglob kunde se att Afrika och Sydamerika passade som hand i handske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s