Vad som varit och det som är

theaeon

Jag kan se min barndom som en lycklig barndom upp till jag var sex år gammal. Då skedde något som skulle på verka min uppväxt i många år framåt ända in i mitt vuxna liv.

På sommaren 1976 dog min far i en trafikolycka och jag var med. Det mest klara minne av min far är honom som död i ett dike vid en skogsväg. Denna händelse gav ringar på vattnet som påverkade alla i omgivningen i många år.

Ett av resultaten var att jag blev överbeskyddad och ansågs som udda. Detta i sin tur resulterade i att jag blev mobbad från lågstadiet ända upp till gymnasiet för jag saknade verktygen för att kunna säga ifrån.

Allt från relationer till andra vuxna till bristen på sexuella relationer på grund av osäkerhet. Även rädsla för konflikter har sin grund i mitt förgångna.

För några år mådde jag väldigt dåligt mentalt och fick diagnosen ångestdepression. Jag fick på KBT, kognitiv beteendeterapi. Man kan bara blunda så länge tills en dag då bägaren rinner över.

Frågan är om det som varit kan påverka oss i nuet? Både ja och nej skulle jag vilja säga. Minnena som finns kvar bär jag på och om jag mår dåligt av dem så tillåter jag dem att påverka mig. Det är minnena och inte personen själv som idag kan påverka mig.

Jag skulle kunna skälla ut min mamma för allt hon inte gjorde eller gjorde etc… men inget av det kan ändra det som redan har skett. Det hjälper heller att leta upp mina mobbare, det kommer inte göra åren av ångest och övergrepp lyckligare.

Den enda som jag kan påverka är mig själv och vad jag tillåter påverka mig. Att se mina egna begränsningar och varför de finns där. Vad för dumheter jag gör och varför. Det finns bara en jag kan skylla på här idag och det är jag själv.

Jag skulle kunna skylla alla mina brister och tillkortakommanden på så mycket men inget kan påverka det faktum att det är bara jag som har dem och tillåter dem.

Det finns bara en individuell punkt i min värld och det är jag själv, jaget. Det är bara från denna punkt jag kan utgå ifrån och bygga upp min värld.

Är jag herre över min domän eller tillåter jag demoner från det förgångna styra mitt liv? För att citera min käre Crowley det idiom som fler borde försöka leva efter,

Do what thou wilt shall be the whole of the law. Love is the law, love under will.

Detta inlägg publicerades i gott å blandat, hälsa och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad som varit och det som är

  1. Annika skriver:

    Ibland är det bättre att blicka frammåt än att hela tiden titta i backspegeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s