En sorgens dag

hat

 

Foto:Claude Paris/AP, Petros Giannakouris/AP

Igår var det var till Europaparlamentet och det blev ett tragiskt bevis på att hat, fördomar och rasism åter är på frammarsch i Europa.

Brunskjortorna tar åter plats bland de folkvalda och frågan är nu, vad kommer hända med mänskliga rättigheter och framför allt rättigheter om man inte har rätt hudfärg eller är en HBTQ-person.

Jag hör hur tomt orden klingar att vi aldrig får glömma vad som hänt. Folk har inte glömt, dom förnekar det. Denna förnekelse är än värre än glömska eftersom det är en medveten handling.

Mer än någonsin kommer vi visa vad vi står för och vi måste vara rakryggade nog att stå emot. Hatet har kommit in genom demokratiskt väg och det måste bort genom den demokratiska vägen.

Att själva vända sig till hat och våld är att sälla sig bland deras tragiska skara.

Så fråga dig själv, vad står jag för? Hat eller kärlek? Öppet sinne eller trångsynt? Rasism är färgblind. Rasism handlar inte om hudfärg. För att kunna bekämpa den måste man sluta använda sig av floskler och vara öppen och ärlig mot sig själv.

Vi är alla fördomsfulla och rasistiska på ett eller annat sätt. Men är man medveten om det kan man också agera på ett annat sätt än vad dom blinda känslorna säger oss att göra.

För att citera oraklet i Delphi, känn dig själv. Först då du gör det kan du göra skillnad.

Detta inlägg publicerades i politik och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s