Going Clear : Scientology and the Prison of Belief (2015)

Going_Clear_Poster

Har hört mycket om dokumentären Going clear som handlar om Scientologikyrkan. Den är skapad för HBO av Alex Gibney och han har gjort ett mycket bra arbete att dokumentera och intervjua avhoppare, många av dem var bland dom högre inom organisationen.

Det är modigt att göra en dokumentär om Scientologerna då dom ofta attackerar dom som ifrågasätter och dom som gör ”kritiska” dokumentärer om dem. Det hela leder ofta till ren smutskastning och förföljelse från ”kyrkans” sida.

Man får följa kyrkans skaparen Hubbard fram till hans död på 80-talet och sedan hur den moderna kyrkan växt sig stark och fruktansvärd.

Det som gör dokumentären så bra är att många höga ledare som de senaste åren hoppat av öppenhjärtigt berättar om sina erfarenheter och vad som skedde i kyrkan fram till och med förra året.

Jag har sett andra dokumentärer om Scientologikyrkan, bland annat en Brittisk sådan där filmaren blir förföljd och antastad av personer från kyrkan. Detta förnekade man i dokumentären. Det komiska är att den personen som förnekade detta har nu själv hoppat av och är med i denna dokumentären och erkänner att det var han själv som förföljde filmaren.

Bilden som målas upp är en mörk och hemsk bild med inslag av våld, förföljelse, förnedring och ren galenskap. Dokumentären är trovärdig och grundlig. Man har bett flera personer inom kyrkan att kommentera eller att svara på anklagelserna men alla har avböjt.

Eventuellt försvar kommer antagligen komma genom sedvanlig smutskastning och förföljelse. Frågan är hur länge detta kan fortsätta innan man till slut springer ut för det stup som verkar närma sig.

IMDB 

Detta inlägg publicerades i film och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s