Båtflyktingar och ansvar

Man hör dagligen om tragedier där hundratals människor/flyktingar drunknar i sina försök att ta sig över till Europa. Diskussionerna kring detta går höga om vilka som har ansvar och om vilka som ska göra något.

Det är uppenbart att något måste göras men hela debatten har blivit en ensidig debatt där allt går ut på det är EU’s fel att alla dessa människor omkommer.

Man kommer inte kunna finna en lösning om inte den andra halva av bilden är med i diskussionen nämligen de Afrikanska länder som har sin kust mot medelhavet.

Alla de människor som skor sig på flyktingströmmen och att skicka ut båtar som är så pass överlastade att de kapsejsar för minsta vindpust. De länder som tillåter utan vidare att människor går mot en trolig död bland havets vågor.

Det som har gjort hela bilden än mer tragisk är de mord som skett på vissa båtar mellan människor av olika religionsuppfattningar. Detta gör att många förlorar den lilla sympati som finns och svartmålar alla som flyr över medelhavet. Detta även om morden bara är en promille av de omkomna i medelhavet.

Empati och sympati javisst men alla måste vara med i en balanserad bild och lösning av det hela. Annars riskerar det att utmynna i en ny form av imperialism där dom vita vänstermänniskorna i EU ska ta hand om stackars Afrika som inte kan klara sig själv.

Detta inlägg publicerades i politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s