Sveriges Television mörka förflutna

gammal-tv

idag så snubblade jag över bland annat Ville Valle och Viktor som var ett barnprogram som gick i början av 70-talet på SVT. Då jag nu över 40 år senare ser och hör detta program igen tycker jag det är både roligt men fruktansvärt skrämmande.

Det var roligt med gamla minnen men det var mindre roligt att se hur fruktansvärt politiska barnprogram var på den tiden. Det hela liknar ren indoktrinering.

Tar man i åtanke att det bara fanns två statliga kanaler skulle man ju tro att det var viktigt med politiska oberoende program men så var inte fallet helt klart. Att man i en ”demokrati” tar sådana friheter anser jag nu när jag ser tillbaka på det rent antidemokratiskt.

Vad jag förstår så var det ren svågerpolitik som styrde SVT på den tiden och att man skulle ha rätt åsikter. Att se hur man vänder sig till barn med politiska program förstår man hur likt Östtyskland Sverige var.

Det som jag tycker är lika hemskt är att SVT inte tvättat sin gamla smutsiga tvätt utan man gömmer den i garderoben och låtsas att den inte finns.

Skulle det inte passa med en utredning om hur det egentligen under dessa år? Skulle det inte vara ärligt av SVT att erkänna sina gamla synder en gång för alla eller finns den gamla antidemokratiska rötan kvar i väggarna på den statliga teven?

Annons
Detta inlägg publicerades i politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sveriges Television mörka förflutna

  1. Annika skriver:

    Nej Östtyskland var inte likt Sverige, det var Sverige som efterapade Östtyskland och andra stater bakom järnridån, vi kommer väl alla ihåg vår älskade Professor Balthazar ett program producerat av det kommunistiska Tjeckoslovaken, eller Johan Blund, som skulle lära de Östtyska barnen kommunism och socialism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s