Käre ledare: min flykt från nordkorea – Jang Jin-Sung

kare-ledare-min-flykt-fran-nordkorea

Skulle denna bok vara en fiktiv bok skulle man kunna tro att det är en uppföljare till 1984, men så är inte fallet. Jang Jin-Sung var en poet i regimens tjänst och tillhörde en av de ”invigda” i Nordkorea. Tack vare sin ställning lever han ett gott liv som partimedlem medan resten av landet sakta men säkert svälter ihjäl.

Det som får Jang Jin-Sungs värld att skaka är hans resa hem till sin familj och hemstad som han inte besökt på tio år. Det som möter honom är en landsbygd som håller på att svälta ihjäl efter att distributionen av mat hade havererat på 90-talet.

Jang Jin-Sungs ställning och arbete ger honom tillgång till media från Sydkorea och resten av världen om än censurerad. Han börjar undersöka saker lite närmar och sakta men säkert spricker den ideologiska fasaden då den högst älskade ledaren visar sig inte vara den gudom som han framställs. I sitt behov av att dela med sig om detta gör han gravt brott som straffas med döden, han tar ut en tidning från departementets område och lånar ut den till en kamrat han litar på. Detta visar sig vara ett ödesdigert misstag då kamraten efter en jobbig dag glömmer sin väska på tunnelbanan och i väskan finns den förbjudna tidningen.

Detta leder till att enda utvägen för dessa vänner för att rädda livhanken måste fly från den fanatiskt hårda diktaturen, vilket ska visa sig vara allt annat än lätt.

Detta är en mycket spännande och skrämmande biografi. Man får en insikt i ett stängt land och hur människorna har det och hur livet beter sig under  Kim Jong Il’s skugga.

Jag lyssnade på boken från SR.SE och den var bra uppläst av Viktor Åkerblom.

Detta inlägg publicerades i böcker och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s