Värdegrunder

41af5e6b6edcf2365df51d15b61844c7--high-ground-churches-of-christ

Ett ord som det gått inflation i de senaste åren är ordet värdegrund. Enligt Wikipedia började användningen av detta ord på 90-talet framförallt i Sverige men även viss del i Norge och handlar om gemensamma etisk grundval eller värderingar.

Nuförtiden har företag och organisationer värdegrunder som alla medlemmar eller anställda ska dela.

Det hela låter väldigt bra men när man börjar skrapa på ytan börjar den fernissan flagna och en annan mindre trevlig bild träda fram.

Ett exempel på detta är helgens Metoo-manifestationen i Uppsala där en kvinna som ville delta och berätta vad hon blivit utsatt för nekades för att hon ”inte delade samma värdegrund”, det vill säga hon tillhörde eller hade tillhört fel politiskt parti.

I och med detta så förminskade man denna kvinnas upplevelse och blev en del av de som förgripit sig på henne tack vare sin ”värdegrund”. Samtidigt förminskade man Metoo rörelsen till från att vara något som omfamnade alla som blivit utsatta till att bli en exkluderande rörelse.

Ofta används värdegrund som en ursäkt för att sätta sig på höga hästar och se sig själv som överlägsen alla andra som inte råkar dela de politiska åsikter. Etik blir plötsligt politik och politik blir ett slagträ att slå ned meningsmotståndare. Värdegrunden har plötsligt blivit blott ett annat sätt att förhäva sig och har inte längre något med etik eller sunt förnuft att göra.

Detta inlägg publicerades i nyheter, politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s