Monogami en giftig illusion

sthlm_poly

Idag pratade man om otrohet på Nyhetsmorgon. Det som jag fann intressant var hur man gick runt problemets kärna som katt runt het gröt. Problemets kärna heter monogami och den blinda tron att det är det som gäller istället för att ta ett kritiskt och sunt ställningstagande.

Det som verkar såra mest är oärligheten tror jag och lögnerna runt det som sker men ingen frågade vad otrohet är.

Problemet med monogami är att man antar att alla ska vara det, man frågar inte ens. Man frågar inte ens vad otrohet är utan man antar att det är sex.

Det sunda vore att alla tog upp dessa frågor innan man blev ihop men av någon konstig anledning så antas alla ha samma åsikter, lika illa som att anta att alla som lever på jorden pratar samma språk.

Vore det inte bäst att börja med en tabula rasa, en tom tavla som man själv sedan väljer ska gälla.

En sak är viktigt och det är att inte blanda ihop sex med kärlek, det är två skilda ting. Detta kan vara svårt att acceptera först på grund av att vi indoktrineras från födsel med normer som vi själva inte valt. Vi måste våga ifrågasätta våra egna åsikter och spåra vart dessa egentligen kommer från.

Hur kan man gå in i parterapi med massa dogmer och påfund som man inte själv valt? Det blir som att försöka pressa in en fyrkant i ett trekantigt hål.

Sanningen är att vi blir kära, kåta och förälskade hela tiden vare sig vi är i ett förhållande eller inte. Sen är valet om man ska agera på dessa känslor eller inte. Accepterar man inte att dessa känslor finns så kommer dom ha makten över en vare sig du vill eller inte.

Först när man väl kommer över den imaginära tröskeln vad sex egentligen innebär och vad förhållanden innebär för dig som individ kan man få ett förhållande på samma villkor för alla inblandade om det så är två eller flera.

Så innan man kan börja prata om otrohet man fastställa allt detta annars kommer det bara fortsätta med missförstånd och sårade känslor på alla fronter.

Livet är inte svart eller vitt.

Så för att citera Crowley,
”Do what thou wilt shall be the whole of the law” och ”Love is the law, love under will”.

Detta inlägg publicerades i filosofi, poly och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s