Att häda hädarna

Läste i SVD om Voodoo (Vodoun) prästen Max Beauvoir som ansåg att alla de populära serier och filmer om zombies är en hädelse mot Vodoun.

Tyvärr har Vodoun ett dåligt rykte på grund av att folk tar fiktiva filmer och böcker för verklighet.

En annan grupp som är än mer stigmatiserade är Satanister och svartmagiker. Här är fördomarna så utspridda och djupt rotade att dom mest absurda fantasier tas för sanning.

Ett av det stora problemet är att man i bok efter bok och film efter film utger satanister för att vara massmördare och psykopatiska galningar. Man samlar sällan på sig något vettigt alls om utövandet och man lyckas bara uppvisa sin egen okunnighet och fördomar.

Nu säger kanske några att det finns massmördare som utgett sig för att vara satanister. Kanske det säger jag men använder man ett sånt synsätt hur är då inte alla kristna, judar eller muslimer till exempel? Hur många har inte mördats i guds, jesus, jahve eller Mohammeds namn? Alla katoliker skulle bli fruktansvärda pedofiler.

Visserligen så kan sataniser och svartmagiker använda sig av dom fördomar som finns mot dem i sina egna syften men i det stora hela är kunskapen om alternativa trosuppfattningar extremt dålig bland allmänheten.

Något som är skrämmande är den blindhet många kritiker har mot sina egna handlingar. Ingen med sunt sinne skulle döma ut alla muslimer eller kristna. Men när det kommer till satanister ja då är det bara att låta huvuden rulla. Att man hycklar förstår man inte.

Inte ens i serier, böcker eller serier där magi eller ockultism finns med vågar ingen ta den mörkas sida utan man målar upp en värld som är svart och vit.

Dom vita är så goda och dom svarta så onda och förvridna.

Ett enligt mig klassiskt exempel av denna form av blindhet är Exorcisten. Många kanske ser den som en farlig och skrämmande skräckfilm men om man analyserar och tittar lite närmare så ser man att det är inget annat än ren skär kristen propaganda. varför skulle en satanist vara intresserad av att se en sådan film?

Häxor och Harry Pottrar är alla så goda så goda och dom onda så onda. Men är världen inte mer nyanserad? Allt är väll trots allt inte svart och vitt. Eller är människan bara ett trångsynt flockdjur som gör allt för att passa in i vad den stora gråa massan tror att världen ser ut?

Detta inlägg publicerades i film, kultur, magick, ockultism, religion och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att häda hädarna

  1. Annika skriver:

    Jag tror människan vill se världen i svart o vitt, det blir så mycket enklare med vi o dom känslan

  2. Sofie skriver:

    Håller med föregående talare, om världen är svart och vit är det lättare för människan att veta vad som är bra och dåligt. Men visst, världen är inte svart och vit det är en geggig grå sörja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s